Deze tekst is vertaald door onze automatische vertaaldienst. Een echte menselijke vertaling van deze pagina zal binnenkort beschikbaar zijn. Aarzel niet om contact op te nemen met onze ondersteuningsdienst als je vragen hebt!

Haken voor beginners

Haken is de laatste jaren erg populair geworden en het is iets waar steeds meer mensen aan meedoen. Het is een geweldige hobby om te hebben, vooral in de winter als het grijs en saai is en je liever binnen zit en plezier hebt met haken. Tegelijkertijd is het mogelijk om super toffe dingen te doen voor jezelf, voor het huis of voor een heel ander persoon. Er zijn veel opties als het gaat om haken en je kunt alles doen, van vodden en vaatdoeken tot leuke vormen. Het is alleen de verbeelding die de grenzen bepaalt, en je krijgt een super goede kans om je creatieve vaardigheden te testen en te zien wat ze echt doen. Ook ga je hele bijzondere dingen doen, die ongetwijfeld bij jezelf en anderen in goede aarde zullen vallen, en natuurlijk kun je de kleur en kwaliteit van het garen kiezen, om zo precies het gewenste resultaat te bereiken. Er is natuurlijk wat techniek voor nodig om het beste resultaat te krijgen, en het vereist ook dat je in het begin een beetje oefent en een beetje geduld hebt.

Bekijk hier de grote selectie haakpatronen

Gelukkig hebben we hier bij filliving.dk ervoor gekozen om een korte handleiding en geweldige tips te maken over welke materialen te gebruiken en welke techniek zal werken voor iemand die nog niet heeft geprobeerd te haken. We begeleiden je naar de juiste materialen en de meest basale technieken, zodat je als beginner goed van start gaat en direct projectsucces ervaart. Dus lees hier even en ga snel aan de slag met je nieuwe haakproject.

Lees hier meer over hoe je de perfecte haak voor jou kunt vinden

Haken gemakkelijk gemaakt

Haken is een geweldige techniek als je op een relatief eenvoudige manier creatief wilt zijn. Je hebt dus niet veel materialen nodig om precies te kunnen haken wat je wilt. Op deze pagina raden we je aan om als beginner het volgende aan te schaffen voordat je begint met haken:

Dus dat zijn twee simpele dingen die je nodig hebt om te beginnen. Hier bij filliving.dk bieden we een ruime keuze aan garen in verschillende diktes en haaknaalden in verschillende maten.

Bekijk hier het grote aanbod aan haken

Wij kunnen u onder andere aanraden om te investeren in een haaknaald van WAVES , deze heeft een zogenaamde "soft grip", waardoor u lang kunt haken zonder uw handen te vermoeien of te beschadigen. En kijk gewoon door onze selectie en vind het garen dat je zoekt. We bieden veel verschillende soorten garen aan, van zijde tot wol, maar we raden aan om als beginner te beginnen met een simpele katoenen sleutel. Als je de verschillende materialen eenmaal onder de knie hebt, kun je snel genieten van het leren van de verschillende haaktechnieken.

Vind hier het perfecte katoengaren voor jouw project

Ga aan de slag met haken

Als je eenmaal een geschikte haaknaald en garensleutel hebt gevonden waarvan je denkt dat die goed zullen werken voor wat je wilt haken, dan ben je helemaal klaar om te haken. Als beginner is het altijd een goed idee om klein te beginnen en vervolgens vooruitgang te boeken en steeds meer te verbeteren naarmate je jezelf meer uitdaagt. Daarom komen we hier met enkele van de meest elementaire technieken die je als beginner kunt proberen:

Luchtsteken: Een techniek zijn de zogenaamde luchtsteken, die bijna altijd in een haakpatroon zitten. Het is een heel basale techniek en wordt vaak gebruikt om recepten te starten, dus het is goed om er controle over te hebben. Het werkt, dus je begint met een lus rond de haak en vastdraaien. Dan moet het garen rond de naald zitten en door de lus naar beneden worden getrokken, en zo heb je je eerste luchtsteek gemaakt. Het is dus een relatief eenvoudige techniek, en je moet dit blijven doen totdat je denkt dat er genoeg is. Dan moet er een keersteek gemaakt worden, waarbij je de haaknaald draait, dan kun je anders beginnen met de volgende techniek, dat zijn vaste steken.

Vaste maskers: Een vast masker is een andere basistechniek die je als beginner goed onder de knie kunt krijgen. Hier moet je eigenlijk eerst een aantal luchtsteken gehaakt hebben, omdat de vaste steken eigenlijk in de luchtsteken gehaakt moeten worden, en dus begin je bij de tweede luchtsteek. Je begint door de haaknaald in de luchtsteek te steken en vervolgens het garen om de haaknaald te buigen. Zodra je dit hebt gedaan, trek je de draad een beetje aan om twee lussen op de naald te krijgen. Dan moet de draad weer om de naald gaan, dan moet je de draad door beide lussen halen. Zo maak je een vast masker. Haak dan vaste steken in alle luchtsteken.

Grips en pullbacks: Als je voelt dat je min of meer vertrouwd bent met het maken van luchtmaskers en vaste maskers, kun je de zogenaamde grips en pullbacks uitproberen. Een meerdering kan worden gezien als het aan elkaar haken van twee vaste steken en zo het aantal verminderen. U begint door de naald in de eerste steek te steken en vervolgens de draad om te draaien. Vervolgens moet de draad worden teruggetrokken zodat er twee lussen op de naald verschijnen, herhaal dan op het punt ernaast zodat er drie lussen verschijnen. Vervolgens moet de draad door alle drie de lussen worden getrokken en wordt een verhoging uitgevoerd. Een mindering is dus het tegenovergestelde van een mindering, d.w.z. waar u het aantal steken meerdert. Ze zijn zo gemaakt dat je twee vaste steken in dezelfde steek haakt en dan mindert.

Als je eenmaal de haaktechnieken onder de knie hebt, kun je hier de grote keuze aan haakpatronen van dichtbij bekijken.

Start je haakproject

Het bovenstaande ging een beetje over de meest basale materialen en technieken waarmee je als beginner kunt beginnen. Als je denkt dat haken iets voor jou is, kun je gemakkelijk hier op de pagina klikken en zowel haakwerk als garen voor je nieuwe project vinden. Door deze gids en onze verschillende tips te volgen, weet je zeker dat je een goede start maakt met je nieuwe haakproject.

Bezoek onze haakgroep op facebook en doe veel inspiratie op en doe mee aan prijsvragen.

Je kunt hier ook al onze haakpatronen lezen en meer te weten komen over welk patroon voor jou geschikt is.