Deze tekst is vertaald door onze automatische vertaaldienst. Een echte menselijke vertaling van deze pagina zal binnenkort beschikbaar zijn. Aarzel niet om contact op te nemen met onze ondersteuningsdienst als je vragen hebt!

Wat is gemerceriseerd katoengaren?

U kent vast en zeker het katoengaren - het lichte, zachte en vaak veelkleurige garen waarin het populair is om vaatdoeken, pannenlappen en vooral zomerkleding te breien. Maar ben je ook bekend met gemerceriseerde katoenen garens?

Gemerceriseerd katoengaren is, kort gezegd, katoengaren dat aan het oppervlak is behandeld met natriumhydroxide. Deze behandeling vormt een dun, beschermend laagje siliconen op de fijne draden van het katoengaren, waardoor de vezels minder krimpen in de was. Daarom behoudt gemerceriseerd katoengaren zijn vorm beter in de was en is het ook duurzamer dan puur katoen.

Deze eigenschappen maken gemerceriseerd katoengaren een populaire keuze voor mensen die blijvende ontwerpen willen breien of haken.

Bekijk hier ons brede assortiment katoen

Hoe ziet gemerceriseerd katoengaren eruit?

Gemerceriseerd katoengaren is meestal verkrijgbaar in evenveel kleuren als regulier katoengaren. De behandeling heeft geen invloed op hoe het katoenen garen tijdens de productie kan worden geverfd. Als je jezelf wilt verven, is ongeverfd garen van biologisch katoen de juiste keuze.

Gemerceriseerd katoengaren staat bekend om zijn glanzende oppervlak en glanzende afwerking. Voor sommigen staat het gelijk aan een meer synthetisch product, terwijl anderen zullen denken dat het een leuk effect toevoegt aan breien of haken.

Het is duidelijk aan het individu om te beoordelen of hij liever werkt met het duurzamere, gemerceriseerde katoengaren en zijn structuur, of dat het vooral echt of biologisch katoengaren is.

Wat zijn de voordelen van gemerceriseerd katoengaren?

Kiest u voor gemerceriseerd katoen, dan is het katoengaren dat een oppervlaktebehandeling heeft ondergaan. Door deze behandeling wordt onder andere het katoen uitgerekt en doorweekt, waardoor de vezels juist sterker worden. Op deze manier hebben ze allebei een beter absorptievermogen en worden ze zachter, en geeft de oppervlaktebehandeling een glanzende glans aan het garen.

Gladdere, sterkere katoenvezels behouden hun vorm beter bij het wassen en krimpen ook minder. Gemerceriseerd katoen is daarom ook een voordeel als je iets breit of haakt dat tegen veel wasbeurten moet kunnen.

Wat kan ik doen met gemerceriseerd katoengaren?

Als uitgangspunt kun je voor dezelfde recepten gemerceriseerd katoengaren gebruiken, waar je onbehandeld katoengaren gebruikt. Houd echter rekening met de eerder genoemde oppervlaktebehandeling die gemerceriseerde katoengaren glanzender en glanzender maakt en daarom meer synthetisch kan aanvoelen dan gewoon katoen.

Gemerceriseerd katoengaren wordt vaak gebruikt in fijner handwerk, bijvoorbeeld decoratieve tafelkleden , sjaals, zielenwarmers , sjaals en dergelijke. Dus ook ontwerpen die veel gebruikt worden in het dagelijks leven, en daarom extra duurzaam en duurzaam moeten zijn.

Gemerceriseerd katoengaren wordt ook gebruikt voor kinderspeelgoed of decoratieartikelen, juist vanwege de wasbaarheid en duurzaamheid. Het kan bijvoorbeeld een mooie kinderwagenketting zijn die tegen verschillende klimatologische omstandigheden en vele wasbeurten moet kunnen.

Hoe zorg je voor gemerceriseerd katoenen garen?

Zoals gezegd is gemerceriseerd katoengaren duurzamer dan gewoon, onbehandeld katoengaren. Daarom kun je het ook regelmatiger wassen dan andere soorten katoen.

Het wordt aanbevolen om te wassen op 40 graden en maximaal 60 graden en geen wasverzachter of iets dergelijks te gebruiken, aangezien de enzymen de katoenvezels kunnen beschadigen. Gemerceriseerd katoengaren is echter sterker dan gewoon katoengaren omdat de vezels sterker zijn en niet zo gemakkelijk uitzetten of krimpen.